PASAPORT
Pasaport uluslararası geçerliliğe sahip bir kimlik belgesidir. Yurt dışına yapılacak her türlü seyahat için alınması gerekir.
Pasaportlar kullanım ve verilme amaçlarına göre farkılıklar gösterir. 6 tip pasaport tipi vardır ve renkleri de farklıdır.
-
(Bordo renkte) Umuma Mahsus Pasaport: En çok kullanılan pasaport türüdür. Türk vatandaşlarına vizesiz ya da vizeli şekilde yurt dışı seyahatlerinde belirli zaman sınırlarında verilen pasaporttur.
-
(Yeşil renkte) Hususi Damgalı Pasaport: Memurlara ve ailelerine en fazla 5 yıl süreyle verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaport nasıl alınır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.
-
(Gri renkte) Hizmet Damgalı Pasaport: Devlet işlerinde çalışan ve devleti temsil eden kişilerin yurt dışına gitmesi için verilen pasaporttur.
-
(Siyah renkte) Diplomatik Pasaport: Dışişleri Bakanlığı tarafından yurt dışında kongre ve konferanslara gidecek olan devlet görevlilerine ve ailelerine verilen pasaporttur.
-
(Pembe renkte) Geçici Pasaport: Dış Temsilcilikler tarafından yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına verilen pasaporttur. Pasaport kaybı gibi durumlarda 1 aylık geçici olarak verilir.
-
Yabancılara Mahsus Pasaport: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’den bir gidiş ya da bir gidiş-geliş için verilen pasaporttur.
VİZE
Vize çeşitleri, kendi içinde gruplara ayrılır. Bu türler, yurt dışına veya yurt içine hangi amaçla gidileceğine göre isimlendirilir. Örneğin; Schengen Bölgesi için Schengen vizesi almalısın. Schengen nedir sorusunun yanıtı içinde yer alan ülkelere seyahat etmek için bu vize zorunludur. Vize alma amacına göre aşağıdaki vize türlerinden sana uygun olana başvurman gerekir:
-
Turistik Vize: Yabancı bir ülkeye turistik amaçla gitmek istiyorsan, bu vize türüne başvurmalısın.
-
Öğrenci Vizesi: Eğitim amacıyla yurt dışına çıkarken bu vizeye başvurman gerekir.
-
Çalışma Vizesi: Çalışmak için yurt dışına gideceksen, çalışma izni olarak da bilinen bu vizeyi almalısın.
-
Transit Vize: Geçiş vizesi olarak da bilinir. Bir ülkeye seyahat ederken başka bir ülkeden geçmen gerekiyorsa, transit vize almalısın.
-
Kapıda Vize: Uçakta bilgi formu doldurup yetkili memur tarafından verilen ve ülkeye giriş çıkış için ihtiyacını karşılayan vize türüdür. Seyahat öncesinde vize başvurusuna gerek olmayan vizesiz ülkelerden bazıları bu uygulamayı kullanır.
-
Resmi Görev Vizesi: Diplomatik bir görev amacıyla yurt dışına gitmen gerekiyorsa, bu vize türüne başvurmalısın. Görev süresine göre resmi görev vizesinin süresi belirlenir.
İKAMET (OTURUM) İZNİ
-
Yabancı İkamet (Oturum) İzni
-
Kısa Dönem İkamet (Oturum)İzni
-
Aile İkamet (Oturum)İzni
-
Öğrenci İkamet (Oturum)İzni
-
Uzun Dönem İkamet (Oturum)İzni
-
İnsani İkamet (Oturum)İzni
-
İnsan Ticareti Mağduru İkamet (Oturum) İzni
ÇALIŞMA İZNİ
-
Süreli Çalışma İzni: İlk başvurularda 1 yıl olarak düzenlenir.
-
Süresiz Çalışma İzni: Uzun dönem ikamet izni sahibi ve 8 yıl kesintisiz çalışma izni ile çalışmış olan yabancılara verilir.
-
Bağımsız Çalışma İzni: Kendi adına ve hesabına çalışmak isteyen yabancılara verilir.
-
Turkuaz Kart: Türkiye’de yaşamak isteyen nitelikli yabancılara verilir.
-
İstisnai Çalışma İzni: Özel durumları nedeniyle istisnai olarak çalışma izni verilen yabancılara uygulanır.